شستشو کولر گازی از اقدامات مهم و حائز اهمیت برای افزایش کارکرد و بازدهی این دستگاه محسوب می شود. شستشوی یونیت داخلی و پنل بیرونی کولر گازی اسپلیت، از بخش های مهم سرویس های دوره ای سیستم به شمار می رود. بر این اساس، شستشوی کولرهای گازی شامل سرویس و شستشوی پنل داخلی و یونیت بیرونی یا کندانسور دستگاه می شود. که در این مطلب قصد داریم به صورت مرحله به مرحله به آن بپردازیم.
شستشوی پنل داخلی کولر گازی
شستشو پنل داخلی کولر گازی یکی از مهم ترین اقداماتی است که برای ورود به شغل کولر گازی باید به آن مسلط باشید. چرا که این کار، امری مهم بوده و در افزایش توان خنک کنندگی کولر در تابستان و عملکرد بهینه دستگاه تاثیر مطلوب و بسزایی برجای می گذارد. همچنین، این امر موجب توزیع هوا با نرخ ثابت و متعادل و مناسب در فضای داخلی می شود. گاهی ممکن است به دلیل کثیف بودن کولر شاهد گرم نکردن کولر گازی در زمستان نیز باشیم.
در ساختار پنل داخلی کولر گازی قطعاتی مانند فیلترهای تصفیه کننده هوا، الکتروموتور و فن دمنده تعبیه شده است. تجمع آلودگی ها و ذرات گردوغبار بر روی بخش اواپراتور، کاهش عملکرد و بازدهی کولر گازی را به دنبال دارد. در چنین شرایطی، شستشو و نظافت پنل داخلی دستگاه، بیش از پیش اهمیت پیدا می کند.
مرحله اول: جریان برق دستگاه را به صورت کامل قطع کنید
به منظور شستشو پنل داخلی کولر گازی در وهله نخست می بایست جریان برق دستگاه را به صورت کامل قطع کنید. کشیدن دو شاخه برق دستگاه از پریز و قطع فیوز برق کولر گازی، موجب قطع جریان برق سیستم می شود.
مرحله دوم : قاب جلویی پنل دستگاه را باز کنید
برای دسترسی به قطعات کولر گازی باید قاب جلویی پنل دستگاه را باز کنید. پس از باز کردن قاب پنل، فیلترهای تصفیه هوا مشاهده می شوند. فیلترهای دستگاه را بیرون آورده و با کمک آب کلیه آلودگی ها و گردوغبار موجود بر روی سطح این قطعه را تمیز کنید.
در ادامه سنسور کولر را بیرون آورده و آلودگی های آن را تمیز و سپس در محل اولیه خود قرار دهید. بررس وضعیت دمای محیط و صدور فرمان فعال سازی یا غیر فعال کردن دستگاه، از مهم ترین وظایف سنسور کولر گازی محسوب می شود. کثیف بودن سنسور موجب صدور فرمان اشتباه به برد و متعاقب آن، ایجاد اختلال در کارکرد کولر گازی می شود.
مرحله سوم : کویل های پنل داخلی را تمیز کنید.
در این مرحله از شستشو کولر گازی تمیز کردن کویل های پنل داخلی در دستور کار قرار می گیرد. کویل های سرمایشی و گرمایشی دستگاه به منظور کارکرد بهینه و تبادل با هوای محیط، می بایست تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشند. به منظور شستشوی کویل های دستگاه می توان از یک آب پاش بهره گرفت.
ابتدا کویل ها را خوب آب پاشی کرده تا خیس شده و سپس با استفاده از مسواک یا برس نرم، گردوغبار ایجاد شده بر روی سطح آن را پاک کنید. بهتر است که مسواک یا برس را به صورت عمودی بر روی سطح کویل بکشید.
در صورت وجود لکه و چربی بر روی کویل، می توان با یک اسپری گاز پاک کن به رفع آلودگی های آن مبادرت ورزید. استفاده از بخارشوی، از روش های دیگر برای شستشوی کویل کولر گازی می باشد.
مرحله چهارم: سنسور و فیلتر دستگاه را در محل اولیه خود قرار دهید
پس از اطمینان حاصل کردن از تمیز شدن قطعات پنل داخلی، سنسور و فیلتر دستگاه را در محل اولیه خود قرار دهید. سپس درب پنل را بسته و با استفاده از پیچ گوشتی، پیچ های آن را محکم کنید.
نکته: فیلترهای تصفیه دستگاه می بایست کاملا خشک بوده و کلیه قطعات به صورت درست در سر جای خود قرار گرفته باشند. همچنین، پس از اطمینان حاصل کردن از بسته شدن درست پنل، حدود نیم الی یک ساعت صبر کرده و سپس دستگاه را روشن کنید.
مراحل شستشو یونیت بیرونی کولر گازی
مرحله اول: جریان برق دستگاه به صورت کامل قطع کنید.
شستشوی یونیت بیرونی یا کندانسور، از دیگر بخش های مهم شستشو کولر گازی به شمار می رود. در ابتدا باید کلیه اصول و نکات ایمنی را در نظر گرفت. بر این اساس، پیش از هر اقدامی جریان برق دستگاه به صورت کامل قطع می گردد.
پنل خارجی کولر گازی، غالبا در فضای باز و محیط های بیرونی سازه نصب و راه اندازی می شود. ضمنا، در پنل بیرونی دستگاه، کمپرسور یا واحد تراکم سیستم تعبیه شده است. این قطعه در ایجاد سرمایش و تولید برودت کولر گازی نقش برجسته و پر رنگی ایفا می نماید.
مرحله دوم: درب بالایی کندانسور کولر را باز کرده و کویل ها را تمیز کنید.
در این مرحله درب بالایی کندانسور کولر را باز کرده و کویل یا فین های آلومینیومی دستگاه را تمیز و نظافت کنید. درب روی کندانسور غالبا به وسیله ۸ الی ۱۰ پیچ به ساختار پنل بیرونی بسته می شود.
فین های کندانسور در هنگام کارکرد کمپرسور، گرمای حاصل شده از این فرآیند را به محیط بیرون انتقال می دهند. بنابراین، خنک سازی کندانسور از وظایف مهم فین های آلومینیومی دستگاه تلقی می گردد.
تجمع ذرات گردوغبار بر این قسمت، موجب بروز اختلال در فرآیند خنک سازی کندانسور می شود. برای زدودن آلودگی های سطح کندانسور می توان از فشار آب زیاد یا دستگاه کارواش استفاده نمود.
نکته: در هنگام شستشو پنل بیرونی کولر گازی جریان آب نباید با قطعات الکترونیکی، الکتریکی و اتصالات دستگاه تماس پیدا کند. بر همین اساس، مناسب است که با استفاده از چسب یا نایلون، بخش های الکتریکی و سیم های برق دستگاه به صورت کامل پوشانده شوند.
مرحله سوم: درب کندانسور را در محل اولیه خود قرار دهید.
پس از اطمینان حاصل کردن از برطرف شدن آلودگی ها و گردوغبار، درب کندانسور را در محل اولیه خود قرار داده و با استفاده از پیچ گوشتی، کلیه پیچ های آن را بسته و سفت کنید. پس از گذشت چند دقیقه دستگاه را روشن کرده و از هوای خنک و مطبوع آن نهایت بهره را ببرید.
مزایای شستشو کولر گازی
شستشو کولر گازی اعم از پنل داخلی و پنل خارجی، راندمان و کارایی، بار برودتی و سرمایشی و عملکرد سیستم را به میزان قابل توجهی ارتقا می بخشد. همچنین، این امر مشکلات کولر گازی را به حداقل میرساند. ضمنا، توزیع هوای خنک و مطبوع، به صورت یکپارچه و یکنواخت در محیط، به نحو مطلوب محقق میشود.
کاهش مصرف برق و انرژی را می توان از دیگر مزیت های مهم شستشو دستگاه های کولر گازی قلمداد نمود. بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف برق، به صورت مستقیم در کاهش هزینه های جانبی و اقتصادی مصرف کننده تاثیر دارد.
در این مقاله به بررسی نحوه شستشو پنل داخلی و خارجی کولر گازی پرداختیم. در صورتی که قصد کسب اطلاعات تکمیلی در زمینه تعمیرات کولرگازی دارید توصیه می کنیم در دوره آموزش تعمیرات کولر گازی آموزشگاه فنون برق ثبت نام نمایید.
خانه هوشمند